De hobby van vliegtuig liefhebbers

Door Team inFace • Bijgewerkt: 01/27/22 •  leestijd: 2 min

Vliegtuigen bekijken is voor veel mensen een bezigheid, van jong tot oud. Van fotograferen tot volgen van toestellen die landen op Schiphol. Hoe je moet voorbereiden en waar je allemaal vliegtuigen kunt spotten lees je hieronder.

De voorbereiding

Met een goede voorbereiding en uitrusting kom je al heel ver. Voordat je gaat spotten is het belangrijk om de juiste spullen mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan de juiste camera, lenzen of verrekijker. Je wilt tenslotte wel de beste foto’s kunnen maken. Al hoewel je tegenwoordig met de nieuwste smartphones ook mooie foto’s en video’s kunt maken.

Als je gaat spotten en je staat langs de spotplekken dan wil je weten welke vliegtuig aankomt of vertrekt. De vluchttijden van Schiphol aankomst kun je eenvoudig volgen via de website of apps. Altijd al achtergrond informatie willen weten over een vliegtuig? Er zijn zelfs mogelijkheden om de vliegtuigen realtime te bekijken via VluchtVolgen24.nl of Flightradar24. Hiermee krijg je diverse informatie tot je beschikking zoals, soort toestel, registratienummer, hoogte, tijd en bestemming. Check waar het vliegtuig vandaan komt of naartoe gaat.

Plekken

Maar waar kun je nu spotten? Schiphol heeft voor spotters speciale plekken beschikbaar gesteld die je dichtbij de landingsbanen vind. Er zijn drie locaties waar je kunt spotten, Polderbaan, Buitenveldertbaan of het Panoramaterras. De Polderbaan is een ideale plek met voldoende parkeermogelijkheden. Gebruik de postcode 2141CN op de navigatie. Dit is ook de drukste baan, genoeg te zien dus. Afhankelijk wordt de Buitenveldertbaan gebruikt voor de start in oostelijke richting en voor landingen in westelijke richting. Wel wordt rekening gehouden met de wind. Vanaf deze plek heb je beetje zicht op de Schiphol-Oostbaan en de Aalsmeerbaan.

Het panoramaterras is niet alleen voor reizigers, maar ook wanneer je niet op vakantie gaat. Voor een dagje uit kun je als bezoeker genieten van het uitzicht. Bij het panoramaterras heb je uitzicht over het platform met vliegtuigen die staan te wachten bij de gates. Het Panoramaterras vind je op de tweede verdieping. Geniet van een drankje bij één van de restaurants die op de landingsbanen uitkijken. De toegang tot het panoramaterras is gratis