Een nieuw voertuig kopen

Door Team inFace • Bijgewerkt: 01/26/22 •  leestijd: 3 min

Een nieuwe auto kopen is altijd spannend, hoe duur het voertuig ook is. Je bent al enige tijd op zoek naar een passende voertuig, maar waar let je op bij het kopen van een auto? Een aantal tips hieronder waar je aan kunt denken als het zover is.

Ga samen

Als je een voertuig wilt bekijken, neem dan altijd iemand mee. Als je samengaat zul je ook meer zien. Je kunt dan onderling ideeën uitwisselen over het voertuig.

Informatie verzamelen

Verzamel online informatie als je een keuze hebt gemaakt voor een voertuig of verkoper. Is de garage aangesloten bij de branchevereniging Bovag? Zijn de reviews positief of negatief?

Kenteken controleren

Staat in de advertentie de kilometerstand en wil je weten of dit klopt? Doe dan eenvoudig een rdw kenteken check. Als de kenteken klopt, zal er staan logisch.

Interieur en exterieur

Zodra je een afspraak hebt gemaakt met de dealer of garage controleer het interieur en het exterieur van het voertuig. Komen de foto’s overeen met wat je ziet?

Onderhoudsboekje

Net zo belangrijk is de onderhoud van een auto. als je een auto koopt bij een dealer kun je ervan uit gaan dat dit vermeld staat in het onderhoudsboekje. Natuurlijk kun je ook vragen naar bonnetjes of facturen, bijvoorbeeld wanneer onderdelen zijn vervangen.

Prijs afspreken

Over de verkoopprijs kun je in veel gevallen onderhandelen. Doe daarom altijd een tegenbod en kijk hoever je kunt gaan. Heb je een eigen voertuig die je wilt inruilen? Dan heeft dit ook invloed op de prijs.

Op naam zetten

Ga je over tot koop, dan moet je de auto op je eigen naam zetten, dit doe je door middel van kenteken overschrijven. Daarnaast moet je ook zaken regelen rondom de verzekering en wegenbelasting.

Is het eindelijk zover, je hebt een auto gevonden die bij je past of misschien verkoop je een auto. Het enige wat je nog moet doen is om het kenteken op je naam te zetten. Zodra het voertuig op je naam staat, kun je de weg op. Dit geldt natuurlijk niet voor auto’s, maar ook motoren en scooters.

Voordat je overgaat tot de overschrijving is het handig om te weten wat je verplichtingen zijn bij je nieuwe auto. Heb je rekening gehouden met de verzekering en de wegenbelasting? Het voertuig moet WA verzekerd zijn. Dit kun je natuurlijk doen bij je huidige verzekeraar of bij een nieuwe. De hoogte van de wegenbelasting hangt af van een aantal factoren zoals: Het gewicht, type brandstof, milieuvriendelijkheid en de provincie waar je woont.