Soms kan je het idee hebben dat je baby of peuter slecht slaapt. Overdag gaat het nog wel redelijk, maar de nachten kun je niet meer benoemen als goede nachtrust. In dit artikel bespreken we een aantal van de meest voorkomende slaapproblemen bij baby’s en peuters maar vertellen we je vooral wat je hier aan kunt doen.
Gebroken en slapeloze nachten
Je houdt er rekening mee, als kersverse ouder: een baby in huis, dus dan kunnen we ons opmaken voor gebroken nachten. Problematiek bij slapen is het eerste waar jonge ouders aan denken. De verwachting bij vele ouders is dat deze bij de peutertijd wel een beetje ophoudt. Helaas ouders, je hebt nog een aantal beproevingen te doorstaan!
Met opgroeien en ouder worden komen nou eenmaal veranderingen kijken en deze veranderingen in het lichaam of de hersenen hebben ook een invloed op de slaap. Tijdens het opgroeien zullen dan ook meerdere fases komen waarin je kind slecht slaapt. Misschien heb je al eerder gelezen over slaapregressies of sprongetjes, maar er zijn nog veel meer dingen die ‘opeens’ kunnen veranderen en de slaapkwaliteit van je kind beïnvloeden.
Rust, Regelmaat en Voorspelbaarheid
Het zal een zeldzaamheid zijn, als je elke avond een baby of peuter hebt die staat te springen om naar bed toe te gaan. Integendeel, het zullen meer avonden zijn, waarbij je kind uitstelgedrag gaat gebruiken om zo langer op te blijven. Wees gerust, je zult nu eenmaal periodes door moeten komen waarop je kind niet naar bed wil, of wil slapen. Een van de meest belangrijke rol voor jullie als ouder, is om op routinebasis te werken. Hiermee geef je je kind rust omdat hij of zij hierbij waarde hecht aan bijvoorbeeld een vaste bedtijd en een rustgevende routine voor het slapen gaan.
Zorg dat jullie routine:
- Rustgevend
- Simpel
- En voorspelbaar is
Beste manier om te werk gaan met slaapproblemen?
Het aanleren van een goed slaapritme en routine kan een hele uitdaging zijn voor ouders. Ieder kind is anders. Maar waar moet je nou allemaal op letten? Samen met onze slaapspecialisten delen wij onze kennis over hoe jij meer structuur krijgt over alle dutjes en slaapmomenten voor jouw kindje. Daarom heeft Numsy een slaapgids ontwikkeld speciaal voor 0 tot 4 jarige! Ideaal, al zeg ik het zelf.
Wat leer je met de slaapgids?
- Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
- Leer wat voor ouder jij bent
- Ontdek wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
- Leer hoe je moet inbakeren
- Lees meer over veilig slapen en doorslapen