Verkoudheid bij babys komt vaker voor dan je denkt. Je kindje heeft een mindere weerstand dan ons en is dus sneller vatbaar voor diverse verkoudheidsvirussen. Gelukkig is het in de meeste gevallen onschuldig en hoef je je geen zorgen te maken. Met deze 10 tips zorg jij ervoor dat je baby snel weer beter is. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts. Ook is er een ebook beschikbaar voor slaapritmes aan te leren voor kinderen van 0 tot 4 jaar.
Tip 1. Zorg dat je baby voldoende drinkt
Wanneer je baby een verkoudheid heeft opgelopen verliest het meer vocht dan normaal gesproken. Dit zou uitdroging kunnen veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat je baby voldoende drinkt. Je kunt eventueel ook een waterijsje aanbieden.
Tip 2. Kleed je baby luchtig aan
Veel ouders denken dat je je baby het beste warm kunt aankleden als ze een verkoudheid hebben opgelopen. Dit is echter onwaar. De verkoudheid gaat vaak gepaard met verhoging van de temperatuur en in sommige gevallen met koorts. Door luchtige kleding aan te trekken voorkom je dat de temperatuur stijgt.
Tip 3. Blijf binnen Probeer zoveel mogelijk binnen te blijven met je kindje. De verkoudheid kan hiermee erger worden. Mocht je om bepaalde redenen toch naar buiten moeten, bijvoorbeeld omdat je naar de dokter moet zorg dan dat je baby goed warm aangekleed is.
Tip 4. Frisse lucht
Het is enorm belangrijk dat je de kamer van de baby zo goed mogelijk ventileert. Als je kindje wakker is en gaat spelen in de woonkamer, zet dan het raam open zodat het de tijd heeft om te ventileren. Tijdens het slapen kun je de ventilatierooster open laten staan. Zorg er wel voor dat je baby niet op de tocht ligt.
Tip 5. Hygiëne is heel belangrijk
Een goede hygiëne zorgt er mede voor dat je kindje snel weer beter is. Zorg dat de ruimtes waar je kindje verblijft stofvrij en schoon zijn. Verschoon het bed meerdere keren in de week en zorg voor ventilatie. Verder moet je ook denken aan de persoonlijke hygiëne. Doe je kindje iedere dag in bad en zorg dat zijn gezichtje schoon is.

Tip 6. Stomen in de douche
Je kunt je kindje niet stomen zoals wij dat zouden doen. Er is wel een prima alternatief die je gewoon thuis kunt uitvoeren. Ga samen met je kindje in de badkamer zitten en zet de douche op een hoge temperatuur aan. Door het warme water wordt er stoom gecreëerd wat de klachten van je een baby kan verminderen. Zorg er wel voor dat je op een veilige afstand van het water zit.
Tip 7. Gebruik neusdruppels
Er zijn speciale neusdruppels voor babys die je je kindje kunt geven. Dit is op basis van zout water en bevat geen oxymetazoline of xylometazoline. Stoffen die schade kunnen aanbrengen bij babys. Vraag eerst om advies bij bijvoorbeeld je apotheker of drogist voordat je tot aankoop overgaat.
Tip 8. Verhoog het bedje
Als je kindje verkouden is kun je het uiteinde van het matras hoger zetten. Dit zorgt voor een betere nachtrust. Dit kun je doen door een kussen of handdoeken onder het matras te leggen. Op deze manier heeft jekindje iets minder last van de verkoudheid. Leg de spullen waarmee je de matras verhoogt nooit los in het bed van je kindje, dit in verband met eventuele verstikkingsgevaar.
Tip 9. Verwijder snotjes
Babys kunnen zelf nog niet snuiten waardoor de neus nog sneller vastzit. Met een neuspeertje kun je de snotjes verwijderen uit het neusje van je kindje. Deze zijn verkrijgbaar bij iedere drogisterij.
Tip 10. Doorgesneden ui onder het bed
Het klinkt misschien als een hele rare tip, maar het werkt echt! Snij een ui doormidden en leg deze op een bordje onder het bed van je kindje. De stof die vrijkomt zorgt ervoor dat de lucht wordt gezuiverd waardoor je kindje makkelijker kan ademhalen.\
Slaapgids voor kinderen
Ben je op zoek naar meer houvast? En het begrijpen van je kindje? Download de slaapgids voor 0 tot 4 jarige. Het aanleren van een goed slaapritme en routine kan een hele uitdaging zijn voor ouders. Iedere baby en kind is anders. Maar waar moet je nou allemaal op letten?
InFace
Wat je allemaal leert in de slaapgids voor kinderen!
- Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
- Leer wat voor ouder jij bent
- Ontdek wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
- Leer hoe je moet inbakeren
- Lees meer over veilig slapen en doorslapen