Zonnepaneel pakket aanschaffen

Door Team inFace • Bijgewerkt: 02/17/22 •  leestijd: 3 min

Zonnepanelen worden steeds vaker op daken van woningen geplaatst om zo flink te kunnen besparen op de energierekening. Je kunt een compleet zonnepanelen pakket aanschaffen en deze vervolgens laten monteren door een gespecialiseerd vakman maar het is ook mogelijk om ze zelf te plaatsen. Zonnepanelen zijn een uitstekende investering die je binnen enkele jaren al terug hebt verdiend en daarnaast verhoogt het ook nog eens de waarde van je woning.

Verschillende zonnepaneel pakketten

Er zijn verschillende zonnepanelen pakketten beschikbaar wanneer je zonnepanelen wilt. Wanneer je een zonnepaneel pakket koopt ontvang je natuurlijk de zonnepanelen maar ook wordt er een omvormer meegeleverd en al het nodige montagemateriaal evenals de bekabeling om de panelen mee aan te sluiten. Op het moment dat je besluit om zonnepanelen aan te schaffen is het belangrijk om erachter te komen of het dak van jouw woning geschikt is en hoeveel panelen je op het dak kunt plaatsen. Vaak kun je zo’n pakket dan ook helemaal naar wens samenstellen. Zo betaal je nooit teveel. Als je ze zelf niet kunt installeren kies dan ook voor de montage service.

Losse zonnepanelen kopen

Naast een zonnepaneel pakket, kun je ook als je zelf een beetje handig bent je zonnepanelen ook los kopen en zelf op het dak plaatsen. Er kan direct worden gestart met het besparen op de energierekening! Het is een leuke klus voor iedere doe-het-zelver. Je bespaart hiermee direct een hoop geld uit want je voorkomt dat je installatiekosten moet betalen aan een gespecialiseerd bedrijf. Hou er rekening mee dat je niet bij ieder bedrijf losse panelen kunt kopen maar alleen complete pakketten. De prijs van een losse zonnepaneel is afhankelijk van het merk en welk type je kiest. Ook kan het een rol spelen hoe lang je garantie krijgt en onder welke voorwaarden het wordt gekocht. Gemiddeld kosten losse zonnepanelen € 250,00 per stuk.

Zonnepanelen zelf plaatsen

Als je besluit om zelf een zonnepaneel pakket te kopen en de zonnepanelen te gaan plaatsen moet je met een aantal punten rekening houden. Je zult goed voorbereid te werk moeten gaan. Denk na hoe je ze wilt plaatsen, moeten ze horizontaal of verticaal te komen liggen? De hoeveelheid zonnepanelen is natuurlijk ook belangrijk en daarbij moet je direct meten of het gaat passen. Plaats de zonnepanelen op het dak op het moment dat het bewolkt is.

Zelf je zonnepanelen plaatsen, kies voor een zonnepaneel pakket inclusief omvormer.
Zelf je zonnepanelen plaatsen, kies voor een zonnepaneel pakket inclusief omvormer.

Wanneer er teveel zon schijnt is de kans aanwezig dat je last gaat krijgen van het licht dat weerkaatst. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Zorg dat eventuele bomen die boven de locatie staan wordt gesnoeid zodat er voldoende licht kan worden geproduceerd. Verder is het van groot belang dat je goed kijkt of alle installatiemateriaal aanwezig is zodat je niet tijdens het monteren voor verrassingen komt te staan. De bekabeling dient ten alle tijden waterdicht te zijn. Het aansluiten van de zonnepanelen op de omvormer vergt ook wat aandacht. Het moet worden aangesloten in een lusvorm. Het is een technisch karwei waar je enigszins verstand van moet hebben. Vervolgens moet de omvormer ook nog worden aangesloten in de meterkast. Schakel hiervoor eventueel de hulp in van een elektricien.

Samenvattend – Zonnepaneel pakket aanschaffen

Ben je op zoek naar een totaal pakket voor je zonnepanelen en heb je de technische kennis van het zelf plaatsen. Dan is deze optie goedkoper en dus ook duurzamer voor je zonnepanelen. De terugverdientijd van je zonnepanelen is daarmee korter met dezelfde oplevering qua zonne-energie.