5 Meest populaire crypto buiten de Bitcoin

Door Team inFace • Bijgewerkt: 07/23/21 •  leestijd: 3 min

De gekte rondom cryptomunten is weer helemaal terug. De grootste en cryptomunt, de Bitcoin, steeg weer tot absolute recordwaardes. Maar welke cryptomunten naast Bitcoin doen het ook goed bij de beleggers? Wij zetten de 5 meest populaire crypto buiten de Bitcoin voor jou op een rijtje.

Ethereum (ETH) – marktwaarde: $68 miljard

De op een na grootste crypto is Ethereum. De totale marktwaarde bedraagt zo’n 68 miljard dollar. De markt van Ethereum is ruim vijfmaal kleiner dan de markt van Bitcoin. Net als voor Bitcoin is het ook voor Ethereum een super jaar.

De grote koersstijgingen vanaf eind vorig jaar worden voor een groot deel verklaard door het succes van Bitcoin. Ethereum maar ook veel andere crypto profiteren hier duidelijk van. Het bijzonder aan Ethereum is, dat het een platform is dat als ontwikkelplatform voor ontwikkelaars van nieuwe cryptomunten fungeert.

De waarde van Ethereum is dan ook gevoelig voor inschattingen over de succeskansen van de vele andere blockchainprojecten.

Ripple (XRP) – marktwaarde: $28 miljard

Ripple (XRP) staat op de derde plek van populaire cryptomunten. Ripple heeft een marktwaarde van 28 miljard dollar. Net als Ethereum profiteerde ook dit alternatief voor bitcoin van de euforie rondom Bitcoin. Sinds begin dit jaar is de waarde van Ripple verdrievoudigd.

Ripple is een cryptomunt die wat eigenschappen betreft, wel sterk afwijkt van Bitcoin. Er zijn bij deze munt veel minder beperkingen als er nieuwe munten in omloop worden gebracht. Dit zorgt ervoor dat je veel makkelijker in grotere aantallen kunt handelen.

Tether (USDT) – marktwaarde: $20 miljard

De vierde plaats op de ranglijst is voor Tether met een marktwaarde van 20 miljard dollar. De koersontwikkelingen van deze cryptomunt is wel anders dan bij veel andere cryptomunten. Dit komt omdat Tether is gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar. Het is de bedoeling bij de cryptomunt dat 1 Tether gelijk staat aan 1 Amerikaanse Dollar.

Het is een zogenaamde stablecoin. Dit zijn cryptomunten waarvan de waarde is gekoppeld aan reguliere valuta of andere specifieke activa. Dit zorgt ervoor dat er minder grote schommelingen in de koersen optreden.

Litecoin (LTC) – marktwaarde: $6 miljard

Litecoin staat op de vijfde plaats voor wat betreft het marktaandeel. Litecoin heeft een totale marktwaarde van 6 miljard dollar en is gelanceerd in 2011 als een simpeler te verhandelen alternatief voor Bitcoin. Litecoin heeft wel veel overeenkomsten met de populaire Bitcoin munt. Hierdoor kon ook Litecoin profiteren van de successen van Bitcoin.

Bitcoin cash (BCH) – marktwaarde: $5,3 miljard dollar

Bitcoin cash wordt gezien als het afvallige broertje van bitcoin. Met een marktwaarde van 5,3 miljard dollar staat die op de zesde plaats. Bitcoin cash is ontstaan uit een afsplitsing van Bitcoin.

Deze kwam voort uit onenigheid in de Bitcoin community. De groei blijft de laatste tijd wat meer uit, zeker in vergelijking met andere cryptomunten.