Het houden van slangen als huisdier

Door Team inFace • Bijgewerkt: 01/19/22 •  leestijd: 7 min

Voor de één is alleen de gedachte aan een slang al doodeng terwijl het voor de ander echt geweldige dieren zijn. Voor de echte liefhebbers is de liefde voor deze dieren zelfs zo groot dat ze deze sierlijke maar mysterieuze dieren als huisdier willen. Dit kan prima maar er zijn wel een aantal zaken waar je van te voren goed over moet nadenken en ook voorbereiden voordat je daadwerkelijk overgaat tot de aanschaf van een slang. We zullen dit hieronder uitvoerig bespreken.

Welke slang kies je?

Er zijn enorm veel soorten slangen maar slechts een beperkt aantal slangen zijn verstandig om als huisdier te nemen. Vaak zijn gevaarlijke slangen als cobra’s ook zeer mooie slangen maar zeker niet geschikt om thuis te hebben en al helemaal niet voor de beginnende slangenhouder. Het advies is daarom dan ook direct om geen gifslang maar een wurgslang te nemen. Ook in wurgslangen is de keuze reuze, zelfs een anaconda behoort tot de wurgslangen maar die wil je echt niet in je terrarium thuis liggen. De meest gehouden slang in Nederland is de Rattenslang, deze is ook wel bekend als de korenslang en in het Engels de “Cornsnake” genoemd. Deze slang wordt niet al te groot en is over het algemeen rustig waardoor deze ook goed te hanteren is. De Koningspython (Ballpython in het Engels) is ook een rustige maar wat grotere slang en ook een prima slang voor beginners. Een laatste populaire slang als huisdier is de Boa Constrictor. Deze Boa is er vaak wel één met een pittig karakter in het terrarium maar wanneer je deze uit het terrarium hebt een stuk beter hanteerbaar.

Wat kost een slang?

Dat is niet zo heel eenvoudig te vertellen. De kosten van een slang bestaan namelijk niet uit een vast bedrag maar uit meerdere onderdelen.

Aanschafkosten

Ten eerste heb je de aanschaf van de slang. De prijs hiervan hangt heel erg af van de slang die je kiest en dan ook nog eens welke kleurslag (morph) je kiest. De standaard kleuren (wildkleur) zoals de slangen in het wild leven is vaak de goedkoopste. Zo kan je een rattenslang als ze jong zijn wel voor €15,- Euro aanschaffen en kan je ook volwassen exemplaren vinden voor slechts €40,-. Wanneer je een bepaald type Koningspython wilt die apart is gefokt vanwege de kleurslag dan kan deze makkelijk honderden Euro’s kosten.

De voeding van een slang is ook een kostenpost. Deze kosten zijn over het algemeen prima te overzien. Slangen moeten één keer per week eten, soms minder maar dan weet je ongeveer waar je aan toe bent. Slangen eten voornamelijk muizen en ratten, soms worden er ook kuikens gegeven, deze zijn wat voordeliger maar hebben als nadeel dat de ontlasting wat meer stinkt. Muizen zijn uiteraard iets voordeliger dan ratten, zeker als ze uit de diepvries komen en je zit daarmee op een paar Euro per week.

Een terrarium heb je nodig en dit heeft een eenmalige aanschaf. Een terrarium is goed tweedehands verkrijgbaar op bijvoorbeeld Marktplaats maar een nieuwe kopen is eigenlijk leuker. De prijs is al snel een paar honderd Euro. Het formaat van het terrarium is afhankelijk van de lengte van je slang. Naast de aanschaf heb je nog wat inrichting nodig. Een bodembedekking, drinkbak, schuilmogelijkheden, etc… Bij de verzorging zal je de bodembedekking regelmatig moeten vervangen. Lampen die voor warmte voor je slang zorgen zullen af en toe kapot gaan en moeten dan vervangen worden.

Met huisdieren moet je altijd rekening houden met eventuele medische kosten. Slangen kunnen ziek worden en dan zal een bezoekje aan de (gespecialiseerde) dierenarts noodzakelijk zijn. Deze kosten kunnen al snel oplopen waardoor je uiteindelijk over aanzienlijke bedragen praat. Het is belangrijk dat je dit kunt betalen en het geld eventueel apart hebt staan.

Terrarium

Het kopen van een terrarium is een zeer belangrijk onderdeel bij het houden van slangen. Zo moet een terrarium aan een aantal eisen voldoen. Zo moet er bijvoorbeeld een slot op zitten omdat slangen echte ontsnappingskunstenaars zijn en ook de voedseldieren niet mogen ontsnappen. Slotjes zijn in iedere dierenwinkel verkrijgbaar. Zorg er voor dat de deurtjes van het terrarium aan de voorkant zitten en niet zoals bij een aquarium aan de bovenkant. Een aquarium is daarom ook niet goed voor het houden van slangen.

De ventilatie is ook erg belangrijk. Zo moeten er diverse ventilatieroosters in zitten voor het verversen van de lucht maar ook weer niet te veel waardoor de temperatuur in het terrarium daalt. De ventilatieroosters moeten worden gemaakt van een materiaal waar de voedseldieren niet doorheen kunnen knagen, bijvoorbeeld aluminium perfoplaat met kleine gaatjes.

Het formaat van het terrarium is afhankelijk van de uiteindelijke lengte van de slang die je gaat houden en natuurlijk ook van het aantal slangen dat je gaat houden. Als minimum moet je toch wel 40 x 40 x 80 centimeter aanhouden. Wanneer je bijvoorbeeld twee Koningspythons wilt gaan houden is het verstandig om naar de 60 x 60 x 120 centimeter te gaan. Het meest belangrijke van het terrarium is de warmtebron die je moet hebben.

Slangen zijn koudbloedige dieren die warmte nodig hebben om warm te blijven en actief te worden. Bij een klein terrarium heb je waarschijnlijk voldoende aan één warmtebron, bij een groter terrarium kan je twee warmtebronnen hebben die iets van temperatuur van elkaar verschillen. Warmtebronnen zijn veelal lampen die van boven verwarmen, je kunt ook kiezen van warmtematjes die de temperatuur afgeven vanaf de onderkant. Let ten alle tijde op dat je slang zich niet kan verbranden aan de warmtebron.

Voeding

Slangen eten prooidieren, over het algemeen zijn dit muizen en ratten maar er zijn ook slangen die vis eten (bijvoorbeeld de kousebandslang). Grotere slangen die over het algemeen niet geschikt zijn voor beginners kunnen ook konijnen eten. Vanuit praktisch oogpunt vindt met het fijn als slangen voedsel uit de vriezer eten omdat je dit altijd voorhanden hebt. Soms willen slangen uitsluitend levend voer eten, dan zal je of zelf een kweek moeten opzetten of levende dieren bij de dierenwinkel of kweker moeten aanschaffen.

Het is fijn om bij aanschaf van de slang te weten of deze dood- of levende prooidieren eet zodat je hier rekening mee kunt houden. Bij het voeren van levende voederdieren moet je altijd in de buurt blijven. Wanneer je slang geen trek heeft zal deze het voerdier niet pakken en kan de muis of rat de slang bijten en flink beschadigen.

Knuffelen van slangen en kinderen

Laten we duidelijk zijn dat slangen geen knuffeldieren zijn. Er lekker mee spelen of knuffelen zoals je met een hond of kat dat is echt geen optie. Hanteren van slangen kan wel maar moet je i.v.m. de temperatuurswisseling niet te veel doen. Met kinderen moet je oppassen, slangen kunnen altijd bijten en dit kan zeer beangstigend zijn voor kinderen. Wanneer je kinderen de slang willen hanteren blijf er dan altijd bij! Dit zowel voor de veiligheid van je kinderen als van de slang.

Conclusie

Slangen zijn redelijk eenvoudige dieren die niet al te veel nodig hebben. Wel zul je er dagelijks mee bezig moeten zijn om het water te verversen, te sproeien om de luchtvochtigheid op peil te houden. Uitwerpselen verwijderen zodra deze er liggen en maandelijks de bodembedekking verversen. Als je gefascineerd bent door slangen zijn het geweldige dieren om te houden en werken veelal zeer verslavend. Veel slangenliefhebbers hebben na loop van tijd meer dan één slang in huis liggen!