9 tips tegen slecht slapen

Door Team inFace • Bijgewerkt: 09/23/21 •  leestijd: 5 min

Helaas hebben we er allemaal wel eens mee te maken. Eén of meerdere nachten slecht slapen kan je behoorlijk ellendig doen voelen. Wanneer dit een nachtje is kan je lichaam dat goed zelf corrigeren en heb je je reserves om er weinig last van te hebben. Als dit een aantal dagen achter elkaar het geval is dan kan het een serieus probleem worden en kan je er ook lichamelijk last van krijgen. Een goede nachtrust is daarom erg belangrijk. Hieronder een aantal tips tegen slecht slapen en die kunnen bijdragen aan een betere nachtrust. Niet genoeg aan de tips? Volg een slaaptraining programma

Zorg voor een goed slaapritme

Het is voor je lichaam belangrijk om in een slaapritme te komen. Je lichaam went er bijvoorbeeld aan om iedere dag om 22:30 uur in slaap te vallen. Wanneer je de ene dag om 20:00 uur naar bed gaat en de andere dag om 23:00 raakt je lichaam in de warm en val je minder snel in slaap. Een keertje van je ritme afwijken is geen probleem maar probeer de regelmaat vervolgens weer op te pakken.

Cafeïne en alcohol | Tips tegen slecht slapen

Een lekker bakkie koffie of een nog even een wijntje voor het slapen gaan. Het klinkt zo lekker maar het is absoluut niet goed voor je nachtrust. Het zorgt er voor dat je wakker blijft en het geeft energie terwijl je dat juist niet kunt gebruiken wanneer je wilt slapen. Niet doen dus!

Sporten is goed maar niet vlak voor het slapen gaan

Sporten is uiteraard super gezond. Het in beweging houden van je lichaam en actief blijven is iets wat iedereen zou moeten doen, maar probeer dit niet vlak voor het slapen te doen. Het beste is om een uurtje na het eten te sporten zodat je ook nog 2 uurtjes over hebt voordat je gaat slapen. Je lichaam kan tot rust komen waardoor je niet te actief je bed in gaat.

Zorg voor een goed bed en fijne slaapkamer

Je slaapt het best op een plek waar je je prettig voelt. Een slaapkamer moet dus zo’n plek zijn. Een bed moet goed en comfortabel voelen. Bezuinig hier ook niet op en vervang een kussen wanneer dit niet meer goed ligt of smerig is. Het verschonen van een bed is ook heel belangrijk, het advies hierbij is om dit wekelijks te doen. Richt je slaapkamer ook leuk in, wanneer je je fijn voelt zal je ook beter in slaap vallen.

Beter slapen dankzij tips tegen slecht slapen.

Geen schermpjes in de slaapkamer

Vanaf nu zijn schermpjes verboden in de slaapkamer! Veel mensen checken nog even de mail of de social media wanneer ze in bed liggen. Televisie kijken vanuit bed is ook iets wat bij veel mensen aan de orde van de dag is. Probeer dit niet te doen. Met het kijken naar een schermpje activeer je je hersenen waardoor je vervolgens minder snel in slaap valt.

Zorg voor de juiste temperatuur

De beste temperatuur om bij te slapen zit tussen de 16 en 20 graden. Te koud of te warm zal de slaap niet bevorderen. Laat het raam lekker open staan voor frisse lucht, dat is altijd goed en probeer de temperatuur vervolgens te regelen met je dekbed. Een dekbed van synthetische materialen ventileert niet zo goed als een donzen dekbed. Probeer bij het aanschaffen van een dekbedovertrek te letten dat het van natuurlijke materialen is gemaakt. Katoen is hier bijvoorbeeld heel geschikt voor.

Eet gezond in de avond

Het is heerlijk om in de avond voordat je naar bed gaat op de bank te hangen met een zak chips, stukje kaas of een lekkere hap uit de frituurpan, maar dit is helemaal niet gezond. Vetten en suikers zijn stoffen waar je lichaam energie voor nodig heeft om ze af te breken, hier kan je in je slaap zeker last van hebben. Probeer altijd niks meer te eten in de 2 uur voordat je naar bed gaat en probeer in de avond zo gezond mogelijk te eten.

Ga niet met stress naar bed

Dit is alweer de laatst tip. Hopelijk heb je aan de andere tips tegen slecht slapen al iets gehad. Wanneer je met stress of zorgen naar bed gaat lig je vaak eerst een tijd te piekeren in bed. Probeer er altijd over te praten met iemand. Het kan ook zijn dat je zelfs in je slaap met je zorgen bezig bent en hierdoor vaker wakker wordt in de nacht wat de nachtrust uiteraard niet ten goede komt. Praat er over met je partner, vrienden of ouders. Een oplossing is lang niet altijd voor handen maar er over praten helpt wel om het een plekje te geven.

Als niks helpt naar de huisarts

Als je rekening hebt gehouden met bovenstaande en je blijft maar slecht slapen is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Deze zal je vragen naar de oorzaak van je slaapproblemen, hier kan je zelf alvast over nadenken. Tijdelijke medicatie is een manier om je weer even beter te voelen maar het is een tijdelijke oplossing.

Tips tegen slecht slapen helpen niet

Wil je beter slapen en werken de tips niet tegen het slechte slapen? Dan is een slaaptraining wellicht een oplossing. Gedurende deze slaaptraining leer je om jouw slaappatronen optimaal te verbeteren voor maximale vitaliteit en productiviteit. Ben je benieuwd naar deze slaaptraining? Krijg direct toegang tot het Beter Slapen programma

Maak van slapen je grootste hobby in plaats van een frustratie.

Albert Sonnevelt – psycholoog

Heb je een klein kindje welke niet goed slaapt? Lees onze blog over dreumes door laten slapen